Banker Nyheter

Betal- och kreditkort kommer i många typer, former och varianter. Vilket behov du än har så finns kreditkortet för att göra dig nöjd. Ett alternativ som inte nämns speciellt ofta är det förbetalda kreditkortet. Ett förbetalt kreditkort liknar betalkortet men är samtidigt inte kopplat till något speciellt konto. Istället för du över pengar/laddar kreditkortet precis som du gör med ett kontantkort till din mobiltelefon.

För- och nackdelar med förbetalt kreditkort

Ett förbetalt kreditkort har precis som betalkort och kreditkort både fördelar och nackdelar:

Fördelar

  1. Ingen kreditkontroll. När du ansöker om ett förbetalt kreditkort kommer du aldrig behöva genomgå en kreditkontroll. Ett förbetalt kreditkort innebär nämligen ingen risk för kortutgivaren. Du fyller på kortet själv och har ingen möjlighet att ställa dig i skuld till någon. Förbetalt kreditkort fungerar alltså även om du inte har någon inkomst eller betalningsanmärkningar.
  2. Perfekt som reskassa. Ska du ut och resa och vill begränsa dina utgifter till en viss summa? Då är ett förbetalt kreditkort det perfekta valet. Samtidigt innebär ett förbetalt kreditkort att du minskar risken att råka ut för att bli rånad då du slipper gå runt med kontanter – allt finns istället på kortet.
  3. Kontroll över utgifter. Med ett förbetalt kreditkort är det omöjligt att spendera för mycket pengar vilket gör att du får kontroll över din utgifter. Om du vet att du har en gräns vid en viss summa så blir det betydligt lättare att hålla dig under den gränsen.

Nackdelar

  1. Inga förmåner. Med ett förbetalt kreditkort får du inte tillgång till de förmåner som ett ”vanlig” kreditkort ger dig. Det inkluderar försäkringar, rabatter och andra erbjudanden. Ur det hänseendet är det förbetalda kreditkortet mer likt ett vanligt betalkort.
  2. Ingen kredit. Ett förbetalt kreditkort innebär att du inte har något möjlighet att skjuta fram betalningen av köp. Du betalar tvärtom innan du gör köpen då du fyller på kortet med pengar i förhand.
  3. Ingen delbetalning. Du får med ett förbetalt kreditkort ingen kredit och därför ingen möjlighet att delbetala köp.

Kreditkort ger dig försäkringar, rabatter och erbjudanden

De stora fördelarna med ”vanliga” kreditkort är de förmåner du som innehavare får. Med rätt kreditkort kan du spara pengar genom att utnyttja rabatter, bonusar och återbäring samtidigt som du ofta är extra skyddad tack vare diverse försäkringar. Rätt kreditkort kan även ge dig erbjudanden inom vissa utvalda områden, såsom förtur till biljettköp vid evenemang eller tillgång till exklusiva flygplatslounge. Vilket kreditkort som passar dig bäst hittar du enklast genom att göra en jämförelse. När du jämför bör du även ta med andra alternativ som betalkort och förbetalda kreditkort i beräkningen. Vilket alternativ som passar dig bäst beror helt på personliga preferenser och ekonomiska förutsättningar.