Banker Nyheter

Schibsted har investerat hundratals miljoner i betaltjänsten Bynk och fortsätter att skopa in pengar i bolaget. Nu ratar Schibsted Klarna och väljer Bynk som betaltjänst till Blocket skriver Di Digital.

Di Digital rapporterade i februari om den norska mediejätten Schibsted som öst pengar över betaltjänstföretaget Bynk. Då tog låneappen in en halv miljard kronor i en affär som gjorde att tjänsten värderades till två miljarder kronor. Schibsted och LMK är de största investerarna.

Företaget Bynk som startade under 2016 lanserade de sin första tjänst som var en form av konsumtionslån i mobiltelefonen i maj 2017. Efter det har man utvecklat en ”peer-to-peer-checkout” vilket är en betallösning för privatpersoner som handlar av varandra. 

När Shibstedägda Blocket nu ska välja en betaltjänst för att göra e-handeln säkrare kommer det kanske inte som någon förvåning att man väljer Bynks betaltjänst.

Blockets kunder är positiva till den nya betaltjänsten

Den nya betallösningen som lanseras på Blocket smyglanserades redan i slutet av februari hos några få utvalda Blocketanvändare. Efter bara några dagar användes tjänsten av 1 000 personer.

Enligt Blockets affärsområdesansvarige Robin Suwe har kundernas gensvar varit fantastiskt än så länge. Fokus ligger nu på att öka flexibiliteten för deras kunder och expandera lösningen till fler grupper.

Säker betal- och frakttjänst då identifiering sker genom bank-id

Till en början används Bynk Checkout i Blocketpaketets frakttjänst. Med tjänsten kan privatpersoner handla säkert och tryggt av varandra över nätet och i samarbete med DB Schenker skickas varorna mellan säljare och köpare.

Bynk Checkout funkar genom att både säljare och köpare identifierar sig genom bank-ID. Där efter kan man antingen betala direkt, dela upp betalningen eller betala via faktura. 

Enligt Bynks vd Emill Hansson är målsättningen att hjälpa deras kunder, vilka idag uppgår till en miljon användare, att handla enklare och tryggare.

Robin Suwe säger att cirka 20 procent av Blockets transaktioner idag sker på distans och den siffran tror de att de kan öka. Vidare tror de att Bynk i nästa steg kan göra upplevelsen vid fysiska transaktioner bättre till exempel genom depositioner innan köpare och säljare ses.

Anledningen till att man valde Bynk över Klarna var inte helt självklart. Det har funnits olika alternativ och varit en lång process. Anledningen till att man på Blocket fastnade för Bynk var att de redan från start var tillgänglig genom mobilen.