finansinspektionens kontorsbyggnad i StockholmNär näringslivet är i kris måste bankerna ta sitt ansvar för att hålla ekonomin stabil, anser Finansinspektionen. Foto: Roland Magnusson/Shutterstock.com

Ekonomi Nyheter

Finansinspektionen och finansmarknadsministern uppmanar bankerna att sluta dela ut pengar till aktieägarna till dess att coronakrisen har lugnat sig. Pengarna behöver stanna hos banken för att kreditförsörjningen ska hållas stabil, skriver Breakit.

Utsikterna för den svenska ekonomin försämras snabbt, menar Finansinspektionen i ett pressmeddelande. Det gör det viktigt att vi värnar om att kreditförsörjningen hos privatpersoner och företag är stabil, menar myndigheten.

Av den anledningen uppmanar Finansinspektionen bankerna i Sverige att stoppa utdelningarna till sina aktieägare. Alla banker och kreditmarknadsbolag som Finansinspektionen har tillsyn över ska ha fått ett brev med den här uppmaningen.

Finansinspektionen: Ställ in utdelningarna omgående

Finansinspektionen vill att bankerna både ändrar sina förslag på utdelningar omgående, och ställer in vårens planerade utdelningar.

”Att det finns mycket kapital i bankerna och kreditmarknadsbolagen är centralt för att bevara deras motståndskraft och upprätthålla kreditförsörjningen”, skriver Finansinspektionen.

Uppmaningen ska gälla tills osäkerheten som råder kring den ekonomiska situationen har lagt sig.

Effekterna av corona har inte nått bankerna än

Även finansmarknadsminister Per Bolund har under förmiddagen gett samma uppmaning till bankerna. Han menar att bankerna ännu inte har påverkats av coronavirusets effekter, men att näringslivet i övrigt känner av det väldigt mycket, enligt SvD Näringsliv.

– I den här tiden när vi har stor oro i vår ekonomi och i samhället, när människor riskerar att förlora sina jobb och företag riskerar att gå omkull, då är det inte rätt läge för bankerna att göra utdelningar till sina ägare, säger Per Bolund.

Bankerna behöver stärka sin motståndskraft

Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen, håller med om bankernas ansvar i frågan, enligt SvD Näringsliv.

– Det är viktigt att bankerna nu agerar ansvarsfullt och stärker sin motståndskraft i det här kritiska läget, säger Erik Thedéen.

SEB har redan förra veckan gått ut med att de överväger att sänka sin utdelning till aktieägarna. Både SEB och Swedbank har också flyttat fram sina bolagsstämmor på grund av coronakrisen.