Iphone med apple cards logga och kreditkortet apple card liggandes snett under iphone

Nya kreditkort Nyheter

En man i USA hävdar att Apple Card erbjudit honom en kreditgräns som är 20 gånger större än den kreditstorlek hans fru fick, trots att hon har en bättre kreditprofil än honom. Nu utreds banken efter att ha anklagats för att vara sexistisk, skriver Sky News.

David Heinemeier Hansson, en tech-entreprenör i USA, blev upprörd över att han blev erbjuden en kreditstorlek för Apple Card som var 20 gånger större än hans fru, trots att hennes kreditprofil var bättre än hans. Nu hävdar mannen att algoritmerna som används för att sätta kreditgränser för Apple Card är sexistiska.

Efter tech-entreprenörens inlägg på twitter utreds banken

Efter hans inlägg på Twitter där han anklagade Apple Card föra att vara sexistiska har hans uppgifter spridits på nätet, och nu utreds storbanken Goldman Sachs algoritmer för sexism.

Vidare berättade David Heinemeier Hansson att deras möte med kundtjänsten var under all kritik. Upplevelsen med kundtjänsten blev en irriterande händelse eftersom de inte kunde överklaga beslutet hos dem. Men efter hans inlägg på Twitter höjdes hans hustrus kreditgräns utan att de krävde att få någon ytterligare dokumentation.

Goldman Sachs talesperson Andrew Williams har inte velat kommentera om David Heinemeier Hansson har varit i kontakt med banken angående anklagelserna.

Utredning ska genomföras för att se till att inga lagar har brutits

Tillsynsmyndighetens avdelningen för finansiella tjänster i New York har bekräftat att det kommer att genomföras en utredning för att avgöra om lagen i New York på något sätt är kränkande eller om kunderna behandlas olika beroende på kön. Utredningen ska se till att alla behandlas lika.

Om en algoritm, oavsett om den är avsiktlig eller inte, leder till att kvinnor eller andra skyddade grupper behandlas diskriminerande är det ett brott mot lagen i New York.

Apple Card lanserades så sent som i augusti i partnerskap med Mastercard och Goldman Sachs.