Banker Nyheter

Som entreprenör eller egenföretagare har man ofta stort fokus på företaget, dess tillväxt och de anställda. Därmed är det lätt hänt att företagaren glömmer bort att tänka på sig själv och därför inte prioriterar skatteavdrag och sjukförsäkringar. Men det finns ett antal tips på hur du som egenföretagare kan spara pengar. Exempelvis kan du genom att använda kreditkort för företag samla alla dina månadskostnader och på så sätt få en bra översikt över vad pengarna läggs på. Jämför kreditkort och hitta den kreditkortsutgivare som passar just ditt företag.

1) Samla resekostnaderna på ett kreditkort för att enklare göra avdrag

Om du reser mycket i jobbet, exempelvis att du är iväg på event eller träffar en kund, betalar ofta företaget för resan. Men du kan ändå ha rätt till skattefritt traktamente ifall du reser mer än 5 mil utanför bostadsorten.

Tänk på! Du kan enkelt hålla koll på dina resekostnader med hjälp av ett kreditkort.

För att hålla koll på dina resekostnader i jobbet kan det vara bra att skaffa ett kreditkort vilket du kan använda för att betala för resorna. På så sätt samlar du alla resekostnader på samma räkning vilket gör det lättare att redovisa kostnaderna i en reseräkning. De flesta kreditkortsutgivare erbjuder även sina kunder reseförsäkring utan extra kostnad. Genom att använda ett kreditkort med försäkringar kan du garantera dig om att bli ersatt om exempelvis ditt bagage försvinner under resan.

2) Har du ett hemmakontor kan du spara in pengar på deklarationen

Det blir allt vanligare att jobba hemifrån. Som egenföretagare är det dessutom svårt att dra en gräns mellan jobb och fritid. Vad många inte vet är att kostnaden för hemmakontoret är avdragsgillt i ett aktiebolag. Det här betyder att om du har behov av ett kontor hemma kan företaget hyra detta av det och göra avdrag för det, vilket kan vara ett sätt för företaget att dra ner lokalkostnaderna. Har du ett hemmakontor är det viktigt att du särskiljer vad som är privata dokument och vad som är företagets. Du vill exempelvis inte blanda ihop kreditkortsräkningarna eftersom utgifter med företagets kreditkort ska redovisas.

3) I vissa fall kan företaget ha rätt till friskvårdsbidrag

En fördel med att som egenföretagare driva ett aktiebolag är att det går att göra avdrag för friskvård. Om så är fallet ska alla anställda i företaget erbjudas avdraget, vilket då är en avdragsgill kostnad för företaget och en skattefri förmån för dig som anställd.

Vanligast är att företaget betalar för de anställdas gymkort. Om du inte driver ett aktiebolag kan du genom att använda ett kreditkort få tillgång till rabatter på exempelvis friskvårdsaktiviteter. Genom att jämföra olika kreditkort med bonussystem och erbjuder rabatter kan du spara mycket pengar.