Bästa kreditkortet för att handla mat

Om du lagar mycket mat och ofta handlar i samma butik eller matkedja är det helt klart värt att skaffa ett matkort. Med ett matkort får du väldigt många förmåner och rabatter i butik vilket gör att det blir billigare att handla livsmedel. Ju mer du handlar i just den matbutiken, desto billigare blir det.

Förutom att du får rabatt på mat och andra varor är det vanligt att matkorten har någon form av bonussystem där du får ta del av andra rabatter och förmåner. Ännu en anledning till att skaffa ett matkort är alla försäkringar som tillkommer när du använder kortet, både när du är ute och reser och när du handlar med kortet.

ICA Bankkort Plus
ICA Bankkort Plus
 • 1 bonuspoäng för varje spenderad krona på ICA
 • Reseförsäkring och allriskförsäkring ingår
 • Exklusiva erbjudanden och rabatter på ICA
4.0 av 5
Läs omdöme

Vad vi gillar med kreditkortet

Det bästa med Ica Bankkort Plus är bonussystemet och rabatterna. Med Ica Bankkort Plus får du bonus på allt du handlar med ditt Ica Bankkort Plus, oavsett var du handlar. Om du dessutom använder någon av Ica Bankens andra banktjänster får du dubbel bonus.

En annan sak vi gillar är att du får rabatt på varor som du köper ofta. Dessutom samlas all bonus på kortet, vilket gör det enkelt att använda den. 

Förutom alla förmåner och rabatter har Ica Bankkort Plus en väldigt omfattande reseförsäkring. Dessutom ingår det en allriskförsäkring och förlängd garanti på elektronik och hushållsmaskiner när du betalar varorna med kortet.

Värt att notera

Räntan på Ica Bankkort Plus är väldigt låg, och antalet räntefria dagar är så många det kan bli. Det går inte att få mer än 60 räntefria dagar med något annat kort. Dessutom tillkommer det ingen uttagsavgift om du behöver ta ut pengar i Sverige eller utomlands, och valutapåslaget är väldigt lågt. 

Varför du borde skaffa Ica Bankkort Plus

Du bör skaffa Ica Bankkort Plus för deras suveräna bonussystem. Det finns flera fördelar med att skaffa Ica Bankkort Plus.

Om du har ett stort matkonto och handlar mycket livsmedelsprodukter bör du verkligen skaffa Ica Bankkort Plus. Ju mer du handlar och använder dig av Icas andra tjänster, desto högre blir bonusen. Förutom det erbjuder Icabanken en hel del bra tjänster.

När du får ditt Ica Bankkort Plus blir du automatiskt kund i Icabanken. Icabanken kan erbjuda dig samma banktjänster som storbankerna kan erbjuda.

Tips! Genom Icabanken kan du både pensionsspara och spara pengar i fonder eller ett investeringssparkonto.

Förutom att du kan ha hela din ekonomi hos Icabanken kan du även teckna alla dina försäkringar där. Icabanken erbjuder allt från boendeförsäkring till fordonsförsäkring, båtförsäkring, djurförsäkring och personförsäkring. 

Ica Bankkort Plus erbjuder även en kontokredit. Kontokrediten är kopplad till kontot, som i sin tur är kopplat till kortet. Det kan fungera som en buffert om dina pengar har tagit slut.

Läs mer & ansök

Hur vi avgör vilket matkort som är bäst

Det som har avgjort vilket kreditkort för mat som är bäst är bonussystemet och alla rabatter som är kopplade till kortet. Eftersom nästan alla matkort har bra bonussystem och rabatter har vi fått titta på andra delar som är viktiga i bedömningen. 

Vi har bland annat tittat på kortets försäkringar, och Ica Bankkort Plus sticker verkligen ut med försäkringarna som ingår när du handlar med kortet. Dessutom finns det väldigt många tilläggsförsäkringar som går att köpa till.

Det bästa matkortet erbjuder inte bara ett mycket bra bonussystem och rabatter, utan även försäkringar, sparande och låga avgifter. 

För att välja det bästa matkortet med flest förmåner har vi tittat på

 • Bonusprogrammet. Hur omfattande bonusprogrammet är och hur bonusen kan användas är väldigt avgörande. Det ska vara lätt att tjäna bonuspoäng och använda den. Det är en stor fördel om bonusen registreras direkt på kortet så att du slipper använda bonuscheckar. 
 • Förmåner och rabatter. De allra flesta matkort erbjuder någon form av förmåner och rabatter. Det är bra om förmånerna och rabatterna är kopplade till din matkedja. Det är ett extra plus i kanten om kortet kan registrera vilka varor du handlar mest och erbjuda dig rabatt på de varorna. 
 • Försäkringar. Ett matkort som erbjuder flera olika försäkringar och möjligheten att köpa till olika tilläggsförsäkringar för att du ska slippa dyra självrisker är riktigt bra. Men det är långt ifrån alla matkort som kan erbjuda det. Fördelen med ett kreditkort som erbjuder olika försäkringar är att du kan samla allt på samma ställe. Det är ett extra plus i kanten om du dessutom får extra bonuspoäng på dina försäkringar.
 • Årsvgift. Det är bra att ha koll på årsavgiften. Det finns de kort som inte tar ut någon årsavgift och de som har väldigt hög årsavgift. Ett kort utan årsavgift eller låg årsavgift är att föredra. Även om ett kort inte har någon årsavgift kan det bli väldigt dyrt om det tillkommer en massa avgifter. 
 • Aviavgift. För att undvika aviavgift kan du anmäla att du vill ha e-faktura. På så sätt kan  du spara hundratals kronor varje år.
 • Ränta. Det är viktigt att jämföra räntan. Om kortet har en hög ränta och du inte betalar din skuld i tid kan det bli väldigt dyrt. Ett kreditkort med låg ränta är bättre än ett kreditkort med hög ränta.
 • Uttagsavgift. Det är inte helt ovanligt att kreditkort tar ut en uttagsavgift. Uttagsavgiften är vanligtvis ett par procent på beloppet som du tar ut. Det är bra om det inte tillkommer någon uttagsavgift när du tar ut pengar med kortet i Sverige eller utomlands eftersom det i slutändan kan bli väldigt dyrt om du gör många kontantuttag.
 • Valutapåslag. Om du handlar med kortet utomlands tillkommer det med de flesta kreditkort ett valutapåslag. Valutapåslaget ligger vanligtvis runt två procent. Ett lågt valutapåslag eller inget alls är att föredra, annars kan det bli väldigt dyrt att använda kortet utomlands.

Varför är ett matkort bra när du handlar mat?

Det finns många fördelar med att ha ett matkort. Den största fördelen är bonussystemet och alla rabatter som är kopplade till dina köp i butik. Om du handlar ofta och regelbundet i en Icabutik kan du spara mycket pengar, eftersom matkort ofta ger rabatt på varor som du handlar regelbundet.

Förutom rabatter på varor kan matkorten även ha andra förmåner. En del matkort erbjuder olika försäkringar som ingår när du betalar med kortet och använder andra banktjänster. I många större livsmedelskedjor kan du köpa hushållsapparater, och det är en stor fördel om ditt kreditkort erbjuder en allriskförsäkring eller förlängd garanti, så att du slipper betala extra för det.

Förutom försäkringar som är kopplade till köp av hushållsapparater är det ett extra plus om det ingår en bra reseförsäkring och någon annan bra försäkring, till exempel bärgning och assistans. 

Överväg att skaffa ett matkort om du

 • Handlar mycket mat 
 • Vill ta del av butikens bonussystem med olika erbjudanden och förmåner
 • Oftast handlar i samma butikskedja
 • Vill ha rabatter på varor som du handlar regelbundet

Vad ska man tänka på när man väljer matkort?

När du jämför matkort bör du först och främst fundera över var du oftast gör dina livsmedelsinköp. Om du gör mer än hälften av dina inköp i samma livsmedelskedja kan det vara bra att skaffa ett matkort kopplat till den kedjan.

Jämför gärna om kortet erbjuder någon form av bonussystem, förmåner eller rabatter. Du bör även titta på vilka avgifter som tillkommer när du använder kortet och hur hög årsavgiften är.

Värt att titta extra på när du jämför matkort

 • Bonussystem och återbäring
 • Förmåner och rabatter i samband med att du använder kortet
 • Kortets försäkringar
 • Årsavgift och andra avgifter som kan tillkomma när du använder kortet

Läs mer & ansök

Alexandra Stenvall
Alexandra Stenvall Skribent alexandra.stenvall@kreditkort.nu