Vem kan ansöka om kreditkort?

För att kunna ansöka om kreditkort så måste du:

  • Vara över 18 år
  • Inte ha någon/några betalningsanmärkningar
  • Ha redovisad inkomst (inkomstkrav varierar mellan kreditkort)

De flesta kreditkortsutgivare kräver även att du är folkbokförd i Sverige. Kreditkortsutgivare är även skyldiga enligt svensk lag att göra en kreditupplysning på dig innan de beviljar dig ett kreditkort. När kreditupplysningen genomförs utgår kreditupplysningsföretaget från ett flertal olika faktorer, vissa av dom kan du påverka och andra inte. Om du har vad som krävs för att kunna ansöka om kreditkort kan jämföra alla kreditkort och därefter kan du ansöka om ett.

Kreditkortsutgivare måste enligt lag genomföra kreditupplysning

Vid avtal om kredit eller köp av varor och tjänster på kredit/avbetalning gäller alltid Konsumentkreditlagen. Eftersom kreditkort innebär ett avtal om kredit regleras även villkor om kreditkort i denna lag. Det är anledningen till att alla kreditkortsutgivare måste genomföra en kreditprövning om du ansöker om ett kreditkort. Detta görs för att kreditkortsutgivaren ska kunna avgöra om du har ekonomiska förutsättningar att betala tillbaka krediten.

5 tips för att öka dina chanser att beviljas ett kreditkort

När kreditkortsutgivarna gör en kreditupplysning på dig tittar de på din kreditvärdighet. Kreditvärdigheten är summan av ett flertal ekonomiska faktorer, vissa av dom kan du påverka relativt enkelt. Du kan exempelvis:

  1. Kontrollera din kreditupplysning. Genom att göra en kreditupplysning på dig själv kan du se till att alla uppgifter om dig stämmer.
  2. Minska dina skulder. Stor del av din kreditvärdighet baseras på dina skulder. Genom att minska dina skulder kommer din kreditvärdighet så småningom förbättras.
  3. Var försiktig med antal kreditförfrågningar. Om en kreditupplysning genomförts på dig kommer detta synas i 12 månader. Många kreditupplysningar inom kort tid kan påverka din kreditvärdighet negativt.
  4. Minska antalet krediter. Har du flertal krediter som du inte använder bör du avsluta dem direkt. Eftersom det finns många olika kreditkort finns det vissa som passar olika bra vid olika tillfällen. Dock räcker det oftast att ha några få kreditkort.
  5. Betala dina räkningar i tid. För att undvika betalningsanmärkningar bör du alltid betala dina räkningar i tid. Genom att betala i tid sparar du även mycket pengar eftersom du slipper förseningsavgift och ränta.

Har du fått avslag på en ansökan om kreditkort kan du försöka förbättra din kreditvärdighet och därefter ansöka på nytt.