Varför bör man ha ett kreditkort?

Ett kreditkort bör man ha för att kunna täcka oväntade utgifter och för att spara pengar genom att delvis få bättre koll på din ekonomi och få ta del av fördelaktiga bonussystem. Majoriteten av alla kreditkort innebär förmåner och bonusar som du vanligtvis inte får med bankkort. Kreditkort är ofta inriktade på speciella målgrupper. Tillhör du rätt målgrupp så kan ett kreditkort ge dig stora fördelar i form av poäng-/bonussystem, rabatter, försäkringar och andra förmåner. Hitta bästa kreditkortet för dig baserat på dina utgifter och din ekonomi.

Tips! Att ha ett kreditkort för att täcka oväntade utgifter är generellt billigare än att ta lån eftersom ett kreditkort är oftast räntefritt i upp till 60 dagar.

Kreditkort ger dig även möjlighet att både skjuta upp och dela upp betalningen av köp du gör. Med ett kreditkort har du vanligtvis mellan 40-60 räntefria dagar. Därefter kan du välja att betala av hela din skuld, alternativt dela upp betalningen mot en räntekostnad, en möjlighet du inte har med ett vanligt bankkort.

5 anledningar till att skaffa ett kreditkort

Det finns en del som tror att ett kreditkort är kostsamt och att det är svårt att hålla koll på sina utgifter om man har kreditkort. Faktum är att ett kreditkort kan både underlätta din vardag och hjälpa dig spara pengar. Det ingår dessutom många förmåner och oftast betalar du enbart en relativt låg årsavgift och utöver det är kreditkortet kostnadsfritt, förutsatt att du använder det på ett ansvarsfullt sätt. De 5 främsta fördelarna med ett kreditkort är: 

  1. Täck oväntade utgifter utan ränta. Vissa utgifter är omöjliga att förutse och det är inte alla som har en sparad buffert om något skulle inträffa, exempelvis om ditt kylskåp skulle gå sönder. Med ett kreditkort får du en faktura i efterhand på dina inköp och om du betalar fakturan i tid är det räntefritt. På så sätt kan du täcka oväntade utgifter utan att behöva ta lån med hög ränta eller liknande.
  2. Få ordning på din ekonomi. Eftersom alla inköp samlas på en faktura är det enkelt att i slutet av månaden se över alla utgifter. På så sätt får du en bra överblick över din ekonomi och det kan hjälpa dig om du vill minska på någon utgift.
  3. Ta del av bonussystem och fördelaktiga erbjudanden samt rabattcheckar. Med många kreditkort får du ta del av ett fördelaktigt bonussystem som kan göra att du spara mycket pengar. Bonussystemen varierar beroende på kreditkort men det finns flertal kreditkort med bonus att välja på.
  4. Få försäkringar som annars hade varit kostsamma. Med många kreditkort ingår olika försäkringar som annars hade kostat att köpa till. Det kan exempelvis vara olika reseförsäkringar, ID-skydd eller försäkringar som gör det tryggare att shoppa online.
  5. Betala räkningar med kreditkort. Många kreditkort erbjuder möjlighet att betala dina vanliga räkningar med kreditkort. På så sätt kan du samla alla dina utgifter på samma ställe och du kan även skjuta upp betalningar av räkningar genom kreditkortet. Ta reda på vilka kreditkort du kan betala räkningar med om du vill skaffa ett sådant kreditkort.

Du bör inte ha ett kreditkort om du misstänker att du inte kommer kunna använda det på ett ansvarsfullt sätt. Eftersom ett kreditkort ger dig möjlighet att leva utöver dina tillgångar bör du alltid vara noga med att inte använda ditt kreditkort om du inte har möjlighet att betala tillbaka hela beloppet.