Vad är skillnaden mellan betalkort och kreditkort?

Skillnaden mellan betal- och kreditkort är att du med kreditkort kan dela upp din betalning mot en förutbestämd räntekostnad. Både betal- och kreditkort skiljer sig från bankkort på det sättet att allt du köper med ett betal- eller kreditkort samlas på en faktura istället för att pengarna dras direkt från ditt konto. Med ett kreditkort har du en förutbestämd kreditgräns vilket är så mycket du kan handla för med ditt kreditkort. En gång i månaden får du hem en faktura med alla inköp och du kan välja att betala hela fakturan direkt eller dela upp betalningen mot en räntekostnad.

Tänk på! Med ett bankkort dras köpet direkt från ditt konto. Med betal-och kreditkort betalar du i efterskott på en faktura

Med ett betalkort får du också en faktura i slutet av månaden som då ska betalas i sin helhet. Du har ingen kreditgräns utan kan använda betalkortet hur mycket du vill, förutsatt att du kommer kunna betala fakturan när den kommer. Med betalkort finns ingen möjlighet att skjuta upp eller delbetala fakturan, du måste betala direkt annars tillkommer dyra straffavgifter. Att ha ett kreditkort och möjlighet att skjuta upp betalningen kan innebära en stor ekonomisk trygghet, framför allt om du skulle råka ut för en oförutsägbar utgift. Det finns många olika kreditkort som är fördelaktiga på olika sätt. Utgå från din ekonomi för att hitta det bästa kreditkortet för dig.

Att dela upp betalningen med kreditkort kan vara fördelaktigt

Med ett kreditkort har du två val när du får hem fakturan med dina inköp:

  1. Betala summan på fakturan direkt. Om du betalar hela summan på fakturan direkt när du får hem den kommer du inte behöva betala någon ränta på dina inköp. Många kreditkort har upp till 60 dagar räntefritt vilket gör att du kan betala fakturan 60 dagar senare utan att räntekostnader tillkommer.
  2. Dela upp betalningarna på flera månader. Om du väljer att dela upp betalningen av din faktura tillkommer räntekostnader, på samma sätt som att du måste betala ränta om du tar ett privatlån eller liknande. Att dela upp betalningen kan vara fördelaktigt om du exempelvis måste köpa något dyrare som en soffa eller TV, och därför vill jämna ut utgifterna över en längre tid.

Med ett betalkort har du alltså inte möjlighet att dela upp betalningen utan du måste betala direkt när fakturan kommer varje månad. I dagsläget kan många betalkort omvandlas till ett kreditkort om du inte vill betala hela summan direkt. Med ett bankkort kan du enbart spendera så mycket pengar som finns på ditt konto medan ett betal- eller kreditkort ger dig möjlighet att jämna ut din ekonomi och betala för dina inköp i efterhand.

Kreditprövning görs för både betal- och kreditkort

För alla betal-och kreditkort gäller krav på kreditprövning. Det går att beskriva betal- och kreditkort som att du “lånar” pengar varje gång du betalar med det, även om du betalar din faktura direkt. För att få ett betal- eller kreditkort görs därför en prövning innan du beviljas, så kortutgivaren kan säkerställa att du kommer kunna betala din faktura inom den avtalade tiden. På grund av kreditupplysningen kan det vara svårt att få ett betal- eller kreditkort om du har dålig ekonomi, flertal betalningsanmärkningar eller ingen inkomst.