par sitter på golvet med miniräknare och en massa skuldpapperSamlar du på dig små lån riskerar du att få betala lika mycket som om du tagit ett bolån. Räntan är mycket högre för lån utan säkerhet och det kan vara svårt att bli av med skulden. Foto: Rawpixel.com/Shutterstock.com

Ekonomi Nyheter

Denna sida innehåller annonser

Antalet konsumtionslån växer och växer, och såväl experter som myndigheter är oroliga för att konsumenter ska fastna i skuldfällor. Dessa lån kan bli väldigt dyra i och med att de saknar säkerhet, skriver SvD Näringsliv.

Även om själva konsumtionslånen är lägre än vad man lånar exempelvis till bostad, är räntan betydligt högre. Ju mindre kreditbelopp, desto högre ränta, kan man säga att regeln är.

Ett lån utan säkerhet kan ha en ränta på 7–12 procent, medan ett bolån kan ha en ränta omkring 1,5 procent.

– En konsumtionskredit på 175 000 kronor med 12 procents ränta kan kosta lika mycket som ett bostadslån på två miljoner kronor, konstaterar privatekonomen Arturo Arques på Swedbank.

Fråga efter effektiv ränta och totalkostnad

Det gäller att vara medveten om priset på konsumtionslån innan man tar ett sådant. Lånar du 125 000 blir kostnadsskillnaden cirka 400 kronor i månaden beroende på om du får 7 eller 12 procents ränta. För 250 000 skiljer det cirka 700 kronor.

Därför bör du alltid fråga efter två saker innan du tar ett lån. Dels den effektiva räntan, det vill säga vad lånet kostar med alla avgifter inräknade. Dels den totala kostnaden för lånet under hela avbetalningstiden. Alla långivare är skyldiga att informera dig om detta när du frågar.

Expertens tips: Betala av snabbt och starta ett sparande i stället

Arturo Arques råder i första hand till att spara ihop en buffert hellre än att ta smålån. De är ofta de allra dyraste.

Har du redan smålån bör du försöka betala dem så snabbt du kan för att slippa ränta över längre tid. Kanske har du exempelvis tillgångar hemma i något förråd som du kan sälja för att lösa dina lån.

Bättre kreditprövningar ska förhindra skuldfällor

Betalningsproblem för konsumenter kommer ofta tidigt i lånetiden. Finansinspektionen tror att bristande kreditprövningar är en anledning till detta. Därför har de föreslagit nya, tydligare riktlinjer för kreditprövningar som är på remiss i dagsläget.