Kreditkort för studenter

Student shoppar med kreditkort

Du som studerar får oftast bra rabatter och förmåner på olika kreditkort för studenter. Som student har man oftast en relativt liten månadsbudget att röra sig med och därför kan ett kreditkort vara fördelaktigt bara enbart baserat på de rabatter och förmåner som ingår. Vad som ingår kan exempelvis vara:

  • Omfattande reseförsäkring och avbeställningsskydd. Om det händer något när du är ute och reser så kan du få hjälpa via reseförsäkringen som ingår om du betalat resan med ett kreditkort för studenter.
  • Bonuspoäng på allt man handlar. Bonuspoängen kan du sedan lösa in mot pengar eller dra av på ditt nästa köp.
  • Möjlighet att delbetala. Det ger dig möjlighet att dela upp betalningen av större inköp under din som student, exempelvis en bärbar dator

En annan fördel med att ha ett kreditkort som student som backup, är att få en extra buffert att använda om du skulle behöva.

Ränta, årsavgift och förmåner varierar mycket beroende på vilket kreditkort du väljer. För att hitta det bästa alternativet för dig som student är det därför bra att jämföra kreditkort från olika kreditkortsutgivare innan du ansöker om ett. Du kan enkelt filtrera sökresultatet efter dina önskningar och på så sätt kan du enkelt hitta det kreditkort som passar bäst för dig som student. 

Handla alltid utifrån din ekonomiska förmåga

Fördelen med ett kreditkort för dig som student är att du kan handla för mer pengar än du faktiskt har. Detta kan vara väldigt användbart om du har ont om pengar för tillfället men du vet med säkerhet att du kommer kunna betala fakturan när den väl kommer.

Tänk på! Har du en låg inkomst, är student eller ungdom utan jobb är risken stor att du inte beviljas kredit. Du bör därför välja en kreditkortsutgivare som erbjuder kreditkort för studenter. 

Bortsett från situationer där du verkligen behöver använda dina krediter bör du undvika att handla mer än du egentligen har råd med. Försök att alltid utgå från din ekonomiska förmåga och att försöka använda ditt kreditkort som om det var ett bankkort med dina pengar på.

Studenter får ofta lägre kredit på kreditkort än andra

Ett kreditkort anpassat för studenter har generellt lägre beviljad kredit än vanliga kreditkort. Detta beror på att för kreditkortsutgivare innebär kreditkort för studenter oftast en högre risk än vanliga kreditkort till personer med fast inkomst. Dock är den beviljade krediten på kreditkort för studenter oftast så pass stor att det inte är för lite i förhållande till dina inkomster samt vad du kan beräknas spendera per månad.

Hjälpte den här artikeln dig? JA NEJ

Vad är det du behöver hjälp med?

Ditt namn:

Din e-mailadress (om du vill ha svar):

Skicka