Handla på kredit

Tjej vid datorn handlar på kredit

Att handla på kredit innebär att du köper en vara eller tjänst utan att betala direkt. Istället ställer du dig i skuld, antingen till företaget du handlar av eller av en kreditgivare. Med kreditgivare menas till exempel ett företag som erbjuder kreditkort.

Tänk på! Att handla på kredit är oftast kostnadsfritt inom ett visst antal räntefria dagar, därefter tillkommer räntekostnader enligt vad som är avtalat med din kreditgivare.

Genom att handla något på kredit så blir du betydligt mer ekonomiskt flexibel då du själv kan styra över och välja själv när du betala dina skulder. Ofta har du en kredittid på mellan en och två månader och kan betala dina räkningar då det passar dig och din ekonomiska situation. Att shoppa på kredit är dessutom kostnadsfritt så länge du håller dig inom den avtalade kredittiden när det kommer till fakturabetalningen.

Krav för att få handla på kredit

För att få handla något på kredit ställs ofta vissa krav eftersom det innebär en viss risk för kreditgivare. Krav kan exempelvis vara:

  • Att du är myndig. Att vara myndig är ett krav som alltid ställs oavsett kreditgivare, dock kräver vissa kreditgivare kräver att du är äldre än så, vanligtvis 20 år.
  • Att du har fast inkomst. Vissa kreditgivare kräver att du har en fast inkomst (från lön) för att få beviljad kredit. Detta beror på att det innebär en viss risk för kreditgivarna eftersom att du i princip “lånar” pengar under en viss period, och de vill därför säkerställa att du kommer kunna hantera din kredit och betala dina fakturor.
  • Har du inte har betalningsanmärkningar. Vissa kreditgivare beviljar inte kredit åt dig med betalningsanmärkningar. Detta beror på att betalningsanmärkningar kan vara ett tecken på att du tidigare misskött din ekonomi. Det finns de kreditgivare som tillåter betalningsanmärkningar och om du har god ekonomi men har fått betalningsanmärkningar på grund av slarv kan du försöka kontakta din kreditgivare och förklara din situation.

Möjlighet att handla för mer än du har råd med just nu

När man handlar på kredit är det lätt att handla över sin egen förmåga då själva utgiften inte uppstår förrän räkningen kommer i slutet av månaden. Tänk därför alltid efter innan du handlar något och skjuter upp betalningen. Skulle du misslyckas med att betala inom den avtalade kredittiden så kommer du till en början att få betala dyra räntekostnader.

Skulle du dröja riktigt länge med betalningen och inte betala trots ett antal påminnelser så kan ärendet gå vidare till Kronofogden. Det kan även innebära att du får betalningsanmärkningar som kan göra det svårt för dig att ta lån, hyra bostad och teckna vissa avtal. En betalningsanmärkning finns kvar i tre år.

Att handla på kredit kan ge förmåner

Handlar du på kredit med hjälp av ett kreditkort så kan du få tillgång till förmåner. Exakt vilka förmåner du får beror på vad kreditkortsutgivaren i fråga erbjuder. Vanliga förmåner är återbäring i % av det du handlar för, rabatt på vissa produkter och försäkringar. Vilket kreditkort som passar dig bäst beror mycket på vad det är du brukar handla. Kör du mycket bil kan ett bensinkort spara dig mycket pengar, flyger du mycket är det ett resekort som gäller eller handlar du mycket man så kan ett matkort från din favoritbutik vara det som gäller.

Hjälpte den här artikeln dig? JA NEJ

Vad är det du behöver hjälp med?

Ditt namn:

Din e-mailadress (om du vill ha svar):

Skicka