Banker Nyheter

Internethandel blir allt vanligare med åren och fler handlar online än någonsin tidigare. Detta är för många ett smidig shoppinglösning. Däremot finns det inte bara positiva aspekter med internethandel. Många drabbas av att privata uppgifter till kreditkort stjäls och sedan används vid köp på nätet. Därför bör du vara medveten om vad du kan göra för att skydda dig.

Läckage av kortuppgifter utnyttjas av bedragare

I och med den stora mängden som handlar på nätet lagras det också stora mängder kortuppgifter på servrar runt om i världen. Om uppgifterna på något sätt skulle läckas ut, kan de utnyttjas av bedragare. Det finns en sida kallad Darknet som säljer kortuppgifter, där dina uppgifter kan läggas ut. På så sätt öppnar det möjligheter för andra att använda dina kortuppgifter för egna köp, framför allt på nätet. Under 2016 anmäldes så pass många bedrägerier under året att det motsvarade 212 anmälningar per dag.

Vidta åtgärder för att inte drabbas

Givetvis är det svårt att kontrollera bedragare och hur de utnyttjar kortuppgifter. Bedrägerier ska inte heller hindra dig från att skaffa kreditkort då det finns många förmåner med kreditkort. Det finns istället en del tips att lägga på minnet för att skydda dig från att bli drabbad.

  1. Internetspärr och geospärr. Erbjuder din bank en internetspärr och/eller geospärr bör du använda detta. En internetspärr innebär att kortet är låst för internetköp under all tid. För att kunna genomföra ett köp låser du tillfälligt upp kortet. En geospärr betyder att det finns en geografisk spärr på kortet. Detta innefattar att kortet inte går att använda i vissa geografiska områden.
  2. Separat konto eller kreditkort. Använd separata konton och kreditkort när du handlar på internet, istället för kort kopplat till ditt vanliga lönekonto. Med ett separat kreditkort kan inte bedragare få tillgång till hela din lön och alla besparingar, i och med att dessa inte är kopplade till det kortet. På så sätt kan du se till att alltid ha minsta möjliga belopp på det kortet du handlar med online. Successivt kan du sätta in summor motsvarande vad du ska handla för. Om en bedragare skulle få tag på dina kortuppgifter har de därmed inga pengar att ta ut eller handla för.
  3. Virtuellt kort. Vissa banker erbjuder virtuella kort. Detta innebär att du bara får ett kortnummer och resterande uppgifter som behövs för att handla online. Kortet är alltså inte fysiskt. När du ska handla för du över det exakta beloppet du ska handla för till det virtuella kortet. När köpet är genomfört ogiltigförklaras kortet.
  4. Kontrollera betallösningar. Innan du handlar i en webbutik bör du kontrollera vilka betallösningar företaget erbjuder. De stora företagen erbjuder säkra betallösningar som exempelvis 3D-secure och Verified by Visa. I detta fall ska du verifiera dig med antingen Mobilt BankID eller kortdosa. Fakturaköp kan också vara ett alternativ för att inte lämna ut kortuppgifter.
  5. Kontrollera hemsidan. Kontrollera alltid hemsidan du ska handla på genom att söka efter omdömen på nätet. Detta gäller framför allt hemsidor som kanske inte är lika kända och utländska. Var också vaksam på erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna. Vill du ha förmåner finns det säkra kreditkort med bonusar där du kan ta del av detta.